Měníme způsob výuky: Brawl Stars


neděle 28.04.2024 |Miková Radmila Mgr. |Všechny aktuality

Při neformálním rozhovoru s učitelem padl dotaz, zda zná hru Brawl Stars, kterou teď spousta z nás hraje.

Při neformálním rozhovoru s učitelem padl dotaz, zda zná hru Brawl Stars, kterou teď spousta z nás hraje. Odpověděl, že nezná, ale navrhnul, ať si o tom příští hodinu pokecáme anglicky přímo ve výuce. Namísto aby strávil minimálně půl hodiny chystáním vhodných konverzačních vět v anglickém jazyce, zadal to jako úkol umělé inteligenci (ChatGPT 3.5), třikrát ji to nechal zjednodušit až na úroveň A1, poté výstup jen zkontroval a jemně upravil, což mu zabralo maximálně cca 5 minut.
S vytištěnými otázkami jsme si vytvořili skupinky po 4 lidech, anglicky konverzovali o hře, která nás baví a ještě u toho byli vyvalení venku. Nakonec si skupiny navzájem předvedly nejzajímavější pasáže ze svých konverzací a zapsaly je do sešitu. Zde je ukázka několika z nich:

Who is your favourite character?
My favourite character is Colette.
What´s your favourite skin?
My favourite skin is Poop Spike.
How often do you play it?
Twice a week.
What is your highest rank?
My highest rank is 26.
Do you play alone or with friend?
I play alone.
Any tips for new players?
Don´t play it.
Today we had a conversation about BS :) We enjoyed it.

Zajímavá byla i závěrečná reflexe, kdy žáci učitele upozornili, že AI nejspíš vytvářela otázky týkající se několik let staré verze Brawl Stars. Víte, jak k tomu došlo? Odpověď naleznete v závorce (ChatGPT 3.5. je trénovaná jen na datech do roku 2021). Tento článek mimochodem taky zkontrolovala AI :)